Conferința de Risc de Țară Coface constituie un catalizator de idei și dezbateri pentru comunitățile de afaceri din România, în 2021 ajungând la cea de-a XVI-a edițieEvenimentul a dobândit statutul unuia dintre cele mai prestigioase evenimente de business din România, reunind reprezentanți cheie ai mediului de afaceri.

În 2021, evenimentul se va desfășura online și va reuni peste 400 de participanți, experți în riscul de țară, specialiști din domeniul academic, bancar, precum și investitori români și străini.

Structurată într-un eveniment de o jumătate de zi, Conferința de Risc de Țară își propune să acopere principalele evoluții și tendințe ale economiei de azi concentrându-se pe Europa Centrală și de Est și România. Dezbaterile vor acoperi și posibilele scenarii ale revenirii post Covid-19, păstrând în centrul atenției oportunitățile și riscurile cu care se va confrunta mediul de afaceri.
 
Printre subiectele abordate în cadrul evenimentului de anul acesta se numără:
  • Provocările economiei globale, regionale și locale
  • Evoluția mediului de afaceri din România în context pandemic
  • Cum va arăta revenirea economică post Covid-19
  • Alegerile strategice ale mediului de afaceri și companiilor din România pentru redresare

Program

10.00: Discurs de deschidere
              Declan DALY, Chief Operating Officer, Grupul Coface

10.10: Sesiunea I - Starea economiei actuale - cum facem tranziția din era ”ajutorului de stat”?
Prof. Dr. Daniel DĂIANU, Președintele Consiliului Fiscal, Economist, Membru al Academiei Române
Eugen ANICESCU, Country Manager, Coface România
Grzegorz SIELEWICZ, Economist Șef, Coface Europa Centrală și de Est
Dumitru NANCU, Director General, FNGCIMM
 
Moderator: Cristian HOSTIUC, Director Editorial, Ziarul Financiar

11.10: Economia după COVID
Roger BOOTLE, Autoritate marcantă în Economia mondială și Piețe financiare
Fondator și Președinte al Capital Economics
Fost Economist șef al grupului HSBC, Consilier Economic Deloitte și Consilier de specialitate al Comitetului Trezoreriei Camerei Comunelor

11.50: Sesiunea II - Economia post COVID - De la radiografia efectelor pandemiei, la viitorul mediului de afaceri
  Ionuț DUMITRU, Economist Șef, Raiffeisen Bank
  Ciprian DASCĂLU, Economist Șef și Director de Cercetare, BCR
  Adrian TĂNASE, CFA, Director General, Bursa de Valori București
  Mihai NICHIȘOIU, Global Senior Macro Strategist, Tradeville
  Iulian STANCIU, Președinte Executiv, eMAG
 
Moderator: Iancu GUDA, CFA, EMBA, Services Director, Coface România
 
 

Speakeri

Declan DALY
Chief Operationg Officer, Grupul Coface
 
Declan Daly a fost CEO Regional pentru Europa Centrală și de Est în cadrul Coface din 2017 și are o experiență de 25 de ani în domeniul serviciilor financiare și de producție. Și-a început cariera în Inginerie Software în cadrul ABB din Irlanda și Austria, înainte de a se alătura companiei General Electric în anul 2000. Din 2002 a fost COO la GE Money Bank Switzerland și CEO al GE Money Bank Austria din 2006. Declan s-a alăturat apoi conducerii echipei Western Union Financial Services, unde a petrecut 5 ani ca vicepreședinte pentru Europa în fruntea segmentului de afaceri B2B. Recent, Declan a fost CIO și membru al Comitetului executiv al Semperit Holding AG. De asemenea, el deține o diplomă de licență în inginerie electronică de la Dublin City University și un MBA în cadrul INSEAD.

Eugen ANICESCU
Country Manager, Coface România
 
Eugen Anicescu este Country Manager al Coface România din 2016 și are o experiență de 20 de ani în domeniul financiar. De-a lungul timpului, Eugen a ocupat mai multe funcții strategice în cadrul Coface, precum Credit Insurance și Deputy Managing Director. În 2012, a fost numit Managing Director, poziție pe care a deținut-o până în 2016. Înainte de a se alatura companiei Coface în 2007, a deținut funcția de Head of Reinsurance la Generali Asigurări. Este absolvent al Academiei de Studii Economice București și are o diplomă de Master în Administrarea Afacerilor în cadrul aceleiași universități.

Daniel DĂIANU
Președintele Consiliului Fiscal, Economist, Membru al Academiei Române
 
Prof. Univ. Dr. Daniel Dăianu a fost membru al Grupului Monti pentru reforma bugetului UE (2014-2018). De asemenea, a fost Prim Vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, membru în Consiliul de Administrație al European Securities Markets Authority, al International Organization of Securities Commissions și în Consiliul European Systemic Risk Board (2013-2014). A fost membru al Consiliului de Administrație al BNR (2014-2019), membru al Parlamentului European (2007-2009), Ministru de Finanțe al României (2007-2008). Din 2004, este profesor în cadrul SNSPA. De-a lungul timpului, a fost profesor și cercetător invitat la Universitatea din Bologna, Universitatea Berkeley, Școala de Management Anderson a Universității UCLA din Los Angeles, Comisia Economică ONU pentru Europa, OCDE etc. A coordonat și scris numeroase cărți, studii și articole pe teme de interes pentru mediul economic și financiar.

Roger BOOTLE
Autoritate marcantă în Economia mondială și Piețe financiare
 
Roger Bootle este fondatorul și președintele Capital Economics, una dintre cele mai mari companii de consultanță în macroeconomie din lume. El este, de asemenea, membru de onoare al Institutului de Actuari și editorialist pentru The Daily Telegraph. Roger a fost consilier de specialitate al Comitetului Trezoreriei Camerei Comunelor timp de douăzeci de ani, din 1997 până în 2017. Sub conducerea cancelarului Kenneth Clarke, a fost numit în completul Consilierilor Economici Independenți, cunoscuți sub numele de ”Wise men”. A fost economist șef de grup al HSBC și profesor invitat la Școala de afaceri Manchester. În 2012, a fost numit Comentatorul economic al anului și, împreună cu o echipă de la Capital Economics, a câștigat premiul Wolfson. A scris mai multe cărți, inclusiv una dintre cele mai recente și apreciate cărți ale sale, ”Making a Success of Brexit”, precum și profetica ”Death of Inflation”, publicată în 1996. Cea mai recentă carte a sa este ”The AI Economy - Work, Wealth and Welfare in the Robot Age”.

Grzegorz SIELEWICZ
Economist Șef, Coface Europa Centrală și de Est
 
Grzegorz Sielewicz este economistul Coface care acoperă regiunea Centrală și de Est a Europei. Sielewicz realizează analize din punct de vedere economic și macroeconomic a țărilor din Europa Centrală și de Est (ECE), și anume studii sectoriale și despre insolvențele companiilor. Grzegorz Sielewicz este autor al unor publicații, rapoarte și articole referitoare atât la aspectele economice, cât și la evaluările riscurilor corporative din regiunea ECE. Este lector în cadrul conferințelor de la nivel mondial pe teme precum riscul țară, riscuri economice și sectoriale, evenimente de afaceri, webinarii și oferă frecvent opinii în mass-media, inclusiv la posturi TV, radio, în presa scrisă și în online.
Înainte de a se alătura Coface în septembrie 2013, Grzegorz a fost Chief Specialist în cadrul Diviziei Piețe Internaționale de Capital a Departamentului pentru datorie publică din Ministerul de Finanțe al Poloniei. Experiența sa include și poziții deținute în cadrul Deutsche Bank și a casei de brokeraj UniCredit. A absolvit Facultatea de Economie din Varșovia și deține un master în economie. De asemenea, este absolvent al programului Krannert School of Management de la Universitatea Purdue din Indiana, Statele Unite ale Americii și al programelor educaționale ale Consorțiului pentru Activități Internaționale de la Universitatea Midwest (MUCIA-Global).  

Adrian TĂNASE
CFA, Director General, Bursa de Valori București
 
Adrian Tănase este directorul general al Bursei de Valori București și în mandatul căruia BVB a fost promovată la statutul de Piață Emergentă Secundară de FTSE Russell. El a fost numit director general în ianuarie 2018. De asemenea, din 2018 este membru al Consiliului Depozitarului Central, iar din 2019 este președinte CA al CCP.RO Bucharest, societatea care va asigura serviciile de Contraparte Centrală pentru tranzacțiile pe piața de capital și pe piața de energie. Cu titlu de CFA, întreaga experiență a domnului Adrian Tănase este în industria financiară, acesta începându-și cariera în 1998, ca analist financiar. Înainte de a se alătura Bursei de Valori București, Adrian Tănase a făcut parte din echipa ING Group din România timp de 12 ani. S-a alăturat echipei ING în 2006, ca Equity Portfolio Manager pentru ING Insurance, mai târziu, în 2008, a fost numit Equity Portfolio Manager la ING Asset Management, iar după trei ani a fost promovat în funcția de CEO al ING Asset Management. În 2013, Adrian Tănase a fost numit director de investiții la NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private Pilon II de pe piața din România, până în 2018, când a intrat în echipa Bursei de Valori București.  

Ciprian DASCĂLU
Economist Șef și Director de Cercetare, BCR
 
Ciprian Dascălu lucrează în sistemul bancar încă din 2003, acumulând experiență consistentă în macro și micro economie, piețe financiare și modele economice, dar și în statistică, managementul riscului, retail & corporate banking. Înainte de a se alătura echipei BCR în 2020, el a deținut poziția de Economist Șef al ING Bank România, începând cu 2015. Ciprian a mai ocupat funcția de Economist în Direcția de Politici Monetare a BNR (2003-2006), Senior Trader la Millennium Bank (2007-2014), precum și cea de Market Business Manager în cadrul trezoreriei Unicredit Tiriac Bank (2015). În ultimii ani, Ciprian Dascălu a fost desemnat cel mai bun forecaster de importanți agregatori de prognoze macro economice, precum Consensus Macroeconomics și Focus Economics, atât pe întreaga economie, cât și pe indicatori macro individuali. De asemenea, Ciprian a încheiat mai mulți ani pe prima poziție în clasamentul Bloomberg pentru prognoza diverșilor indicatori macro (rata inflației, rata cheie a dobânzilor). Ciprian Dascălu a absolvit Facultatea de Finanțe & Bănci, din cadrul Academiei de Studii Economice București, urmat de un master DOFIN în domeniul financiar-bancar.

Mihai NICHIȘOIU
Global Macro Strategist, Tradeville
 
Mihai Nichișoiu este Global Macro Strategist la TradeVille. S-a alăturat celui mai mare broker pentru investitorii de retail din România în 2007 ca Analist de Investiții pentru piețe internaționale, devenind ulterior Broker și Business Strategist. Deși implicat tot mai activ în comunicare, marketing și relații publice, Mihai Nichișoiu râmâne conectat unei pasiuni căreia i s-a dedicat permanent în ultimii 20 de ani: identificarea unor dislocări critice care au vaste consecințe asupra burselor de acțiuni, piețelor de obligațiuni, mărfurilor și valutelor din întreaga lume. 
 

Iulian STANCIU
Președinte Executiv, eMAG
 
Iulian Stanciu, președinte executiv al eMAG, este la conducerea companiei încă din 2009, când acesta a devenit acționar majoritar al retailerului online. Trei ani mai târziu, Iulian a încheiat un parteneriat cu fondul de investiții sud-african Naspers, în urma căruia eMAG a devenit cea mai relevantă platformă de comerț electronic din Europa de Sud-Est. În ultimii ani, Iulian a jucat un rol semnificativ în cadrul Fundației eMAG care vizează educația, pilon pe care se sprijină activitatea companiei, esențial pentru dezvoltarea societății românești. Prin programele sale, Fundația eMAG a creat infrastructura necesară susținerii a cel puțin 5.000 de elevi anual în drumul lor spre excelență în domenii precum matematica, fizica și al IT (“Hai la Olimpiadă”). De asemenea, în ceea ce privește comunitățile vulnerabile, Fundația eMAG facilitează demersul educațional a peste 1.000 de copii anual în vederea reducerii riscului de abandon școlar (“Nouă ne pasă”). Iulian a fost recunoscut drept cel mai admirat CEO la Gala Premiilor CEO (2014 și 2018) în urma voturilor comunității de afaceri, o inițiativă a săptămânalului de afaceri Business Magazin.
 

Iancu GUDA, CFA, EMBA
Services Director, Coface România
 
Iancu Guda este responsabil pentru dezvoltarea liniilor de servicii ca Director General al Coface Credit Management Services. Are peste 15 ani de experiență în managementul riscului de credit, ocupând o serie de poziții în domenii precum securizarea creanțelor, evaluarea portofoliilor de credit, coordonator la nivel regional pentru platforma de servicii sau manager pentru dezvoltarea produselor. Din 2013, este lector asociat la Institutul Bancar Român, unde predă cursuri de analiză financiară avansată și corporate finance în cadrul programului CEFA. După absolvirea facultății FABBV din cadrul ASE, Iancu a finalizat cu succes programul DOFIN - Centru de Excelență European în 2010, toate cele trei niveluri de certificare CFA în 2016 și deține autorizația de formator autorizat ANC. Iancu a absolvit cursurile EMBA Sheffield University, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național. Începând din Martie 2012, Iancu este membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiari-Bancari din România), preluând responsabilitatea de Vicepreședinte în perioada 2014-2016 precum și al doilea mandat de Președinte al Consiliului Director al AAFBR pentru 2018-2020.

Înregistrare

Pentru a vă înregistra la Conferința de Risc de Țară Coface #16, va invităm să completați datele dumneavoastră accesând butonul de înregistrare. Participarea este gratuită, iar în urma înregistrării, veți primi pe adresa de e-mail o confirmare.

Parteneri

 Cu sprijinul:
  
 

   

   

 

Parteneri Media:
 

Contact

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:

E. comunicare-romania@coface.com 
M. 0374 670 886